Myth Boosters
Als je online zoekt naar informatie over Google Ads, zie je waarschijnlijk veel tegenstrijdige meningen. Sommige mensen zullen iedereen aanmoedigen om het te gebruiken omdat het een geweldige ROI heeft, terwijl anderen zullen zeggen dat het geldverspilling is. Er zullen artikelen bestaan over hoe mensen niet op Google-advertenties klikken en vervolgens artikelen over hoe internetgebruikers op de advertenties klikken vóór organische zoekresultaten. Daarom hebben wij besloten om de feiten recht te zetten door de belangrijkste Google Ads mythes te ontkrachten.
Myth Boosters to the rescue!
Niemand klikt op Google advertenties
We horen soms dat mensen bewust advertenties overslaan, omdat ze Google niet willen spekken. Gezien de omzet van Google in Q4 2018 - bijna 35 miljard Euro! - is dit maar een kleine groep mensen. Deze omzet kwam bijna volledig uit advertentieklikken. Als Google-gebruiker heb je vaak niet in de gaten dat je op een advertentie klikt. Bij Google-Shopping zie je bijna niet dat dit advertenties zijn en bezoekers maken er veel gebruik van. Alleen door middel van SEO bovenaan in de zoekresultaten komen vraagt om een flinke investering, zeker met grote concurrenten zoals Bol.com en Coolblue. Daarbij zakken de organische zoekresultaten steeds verder naar beneden. Op een computerscherm verschijnen vaak alleen advertenties in beeld en vind je de organische resultaten pas onder de vouw. Google Ads biedt de zekerheid dat je advertentie bovenaan getoond wordt en daarbij betaal je alleen als er daadwerkelijk op wordt geklikt. Als je ervoor zorgt dat jouw advertentie antwoord geeft op de vraag van de gebruiker, is er vaak geen reden om niet te klikken.
Eenmaal een campagne opzetten is voldoende
Natuurlijk is een goede basis en eerste opzet van essentieel belang voor het succes van je Google Ads campagne. De kwaliteitsscore die Google geeft aan ieder zoekwoord wordt mede bepaald door de campagnestructuur. Daarnaast speelt ook relevantie mee (relevantie van zoekwoord > advertentie > landingspagina), klikratio, snelheid van de website, extensies en het gedrag van de bezoeker (tijd op pagina/ bounce rate). De kwaliteitsscore bepaalt uiteindelijk de klikprijs van het zoekwoord en de positie van de advertentie. Daar blijft het niet bij… Google bepaalt namelijk zelf welke matches worden gemaakt met de ingestelde zoekwoorden en de zoekterm (= ingevoerde zoekopdracht). Die zijn niet altijd relevant voor jouw product. Het is belangrijk om hierop bij te sturen door zoekwoorden in advertentiegroepen uit te sluiten waarop je niet getoond wil worden (bijv.: tweedehands). Daarnaast heeft ieder zoekwoord en advertentie een andere verhouding kosten/omzet. Ook hierop moet bijgestuurd worden om de winst zo hoog mogelijk te maken. Optimaliseer je niet, dan loop je kans op irrelevant verkeer, onnodige kosten en in veel gevallen onrendabele campagnes.
Google Ads heeft geen toekomst vanwege platforms als Amazon en Bol
Het klopt dat deze partijen een groot assortiment producten hebben, waardoor veel consumenten bij hen aankopen doen. Wat zij echter niet kunnen bieden, en jij als MKB’er wel, is o.a. direct contact, productkennis, snelle service bij storingen en hoge klantvriendelijkheid. Als MKB’er zijn dat de USP’s waarmee jij je onderscheid t.o.v. de grote partijen. Veel producten bij deze grote partijen worden doorverkocht. Heb je vragen over een product, dan kan de klantenservice je vaak niet helpen. Daarnaast vragen zij torenhoge commissies en genereren zij waardevolle kopersdata die voor jouw als reseller nooit inzichtelijk gaat worden. Verplaats je in de ogen van jouw potentiele klant en vertel waarom ze juist bij jou moeten kopen i.p.v. bij een Bol.com.
De eerste positie in Google Ads is het beste/nodig
In principe is dit waar: de eerste positie heeft in veel gevallen de beste CTR (verhouding vertoningen/klikken), maar is dat altijd nodig? De eerste positie is vaak ook de duurste positie en niet altijd rendabel door de (vaak) krappe marges. De kunst is dus om zoveel mogelijk bezoekers te verleiden niet alleen op de eerste advertentie te klikken, maar verder te kijken. Dit bereik je door in je Google Ad campagne te focussen op relevantie en in je advertentie unieke USP’s te noemen. Door net even anders zijn dan anderen valt jouw advertentie extra op en kun je met positie 2 t/m 7 ook een goede CTR hebben tegen een lagere klikprijs.
Hoger bieden verhoogt mijn zichtbaarheid
In de basis is dit waar; hoe hoger je biedt, hoe hoger je positie. Google kijkt echter verder dan alleen je max klikprijs. Je bod is één van de onderdelen die je positie bepaalt. De kwaliteitsscore (een score van 1 t/m 10) per zoekwoord bepaalt de uiteindelijk gemiddelde klikprijs en de positie van de advertentie. Hiermee houdt Google de zoekmachine relevant voor haar gebruikers. Je vindt de kwaliteitsscore op zoekwoordniveau. Daarbij geeft Google ook aan op welke punten verbetering te behalen is. Heb je een lage kwaliteitsscore op een zoekwoord, dan kan het zijn dat opbieden nog steeds niet zorgt voor een hogere positie. Optimalisatie van de aangegeven punten van Google is dan eerst nodig om de kwaliteitsscore te verbeteren.
Concurrenten klikken op mijn advertenties
Dit kan weleens voorkomen en bij veelvuldig misbruik crediteert Google het klikbudget onder de noemer: “ongeldige activiteit”. Je vindt dit terug in de specificatie van je facturen. Dit is verder niet te achterhalen. Uiteindelijk gaat het erom dat de campagnes winstgevend zijn en dat daarop geoptimaliseerd wordt.
Adverteren helpt mijn organische positie te verhogen
Natuurlijk is het goed om organisch goed gevonden te worden in de Google zoekmachine. In principe valt dit buiten Google Ads. Wel hebben wij in het verleden ervaren dat websites sneller organisch gevonden werden door het bijschakelen van een Google Ads campagne. In alle gevallen waren dit nieuwe webshops. Wij zijn van mening dat dit komt doordat het websiteverkeer met een Google Ads campagne toeneemt. Google moet je webshop meerdere keren voorbij zien komen om te kunnen indexeren en te bepalen wat je aanbiedt. Hoe meer het verkeer toeneemt, hoe eerder Google dit kan indexeren. In combinatie met een effectieve SEO-strategie kan dit zorgen voor een hogere organische positie.
Google Ads is alleen geschikt voor grote bedrijven
Gelukkig is dit niet waar! Adverteren op Google Ads kan met ieder budget. In de praktijk zien we dat grote bedrijven een andere strategie gebruiken. Zij zetten vaak advertenties in op een bredere doelgroep, bijvoorbeeld op categorieniveau (‘T-shirts’). Wij adviseren aan webshops in het MKB om de advertenties specifieker in te zetten op subcategorie- en productniveau (‘rood heren T-shirt’). Uiteindelijk levert dit meer winst op, doordat je de doelgroep aanspreekt in de beslissingsfase van het aankoopproces. Iemand die een specifieke zoekterm gebruikt weet al duidelijk waar hij/zij naar op zoek is en gaat sneller over tot aankoop. Adverteer je op categorieniveau, dan bereik je vaak mensen die nog aan het oriënteren zijn. Benut als MKB-webshop ook de voordelen die jij biedt t.o.v. grote bedrijven. Denk maar aan snelle service, klantvriendelijkheid en direct contact (wat een grotere partij vaak niet kan bieden). Neem dit mee in de advertentie en probeer op deze manier je positie in de markt te veroveren.
Als organisch de eerste positie is bereikt, is adverteren niet meer nodig
Google doet er alles aan om haar bezoekers op advertenties te laten klikken. De laatste jaren zien we daardoor dat de organische resultaten steeds verder naar beneden zakken, soms zelfs tot onder de vouw. Het kan dus zijn dat zelfs de eerste organische positie niet in beeld komt bij een Google-gebruiker. Wij adviseren daarom om te testen wat een advertentie bij de eerste 4 advertentieposities doet in combinatie met de 1e organische positie. Is er een kannibaliserend effect, dan heeft adverteren geen nut. Onze ervaring is dat een combinatie van een advertentie en het organische resultaat zorgt voor meer websiteverkeer en uiteindelijk meer omzet, omdat dit meer autoriteit uitstraalt. Daarbij heb je de positie in Google Ads met de goede optimalisatie beter in de hand dan de positie in de organisatie zoekresultaten.
Iedere nieuwe feature van Google Ads moet gebruikt worden
Google focust sinds enige tijd op het automatiseren van campagnes. Daarvoor worden functies ontwikkeld die dat mogelijk maken, zoals automatisch biedingen verhogen/verlagen en het uitsluiten van zoekwoorden. Je zou zeggen: ‘Top! Dat bespaart mij tijd’. Zo simpel is het niet. Door de optimalisatie in handen van Google te leggen verlies je de controle over en inzicht in je campagne. Bedenk daarbij ook goed aan wie je de controle geeft. De partij die omzet haalt uit jouw klikprijs? Waarbij de betalingen via automatisch incasso verlopen? Met die bril op bekijken en testen wij nieuwe features. Features met een positief effect zetten wij door, anderen niet. Klinkt simpel en dat is het ook. Dat iedere nieuwe feature van Google Ads zomaar gebruikt moet worden zonder te testen is een grote mythe!
Facebook werkt veel beter dan Google Ads
Deze stelling is niet zo zwart-wit als dat het hier staat. Natuurlijk zijn er voorbeelden waarbij Facebook goede resultaten boekt. Bij webshops merken wij dat dit in de praktijk niet het geval is. Het begint al met de intentie van de gebruiker. Facebook wordt gebruikt voor vermaak, amusement en contact met vrienden. Campagnes gericht op branding kunnen positief werken bij gebruikers die even door hun tijdlijn scrollen. Als webshop wil je daarentegen mensen bereiken die de intentie hebben om jouw product te kopen. Via Google Ads bereik je de mensen die op zoek zijn naar dat wat jij aanbiedt. Daarnaast zijn ook de klikprijzen op Facebook Ads gestegen en vergelijkbaar met Google Ads. Qua optimalisaties heeft Facebook Ads minder mogelijkheden.